Skip to content

Una setantena de persones s’han rellevat ja als dejunis col·lectius per als ostatges polítics

11-03-2018 / Montserrat

Una setantena de persones s’han anat rellevant fins ara fent dejunis d’un mínim de dos dies i un màxim de set, prenent només aigua, en el Dejuni col·lectiu per exigir la llibertat dels presos polítics i els exiliats que, sota el títol de Prou d’ostatges!, es va iniciar el dilluns 26 de febrer al convent dels Caputxins de Sarrià de Barcelona.

L’acció, organitzada per l’ANC amb el suport d’una quinzena d’entitats que treballen pels drets humans, s’està escampant per altres localitats del país i vol ser alhora una acció solidària amb els ostatges i de denúncia de la situació injusta que pateixen, considerada una veritable vulneració dels drets humans i polítics fonamentals en una societat que es vol dir democràtica.

La campanya empeny a una acció concreta de suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats a Soto del Real pel seu lideratge de l’ANC i Òmnium fa gairebé cinc mesos, al vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Joaquim Forn, tancats dues setmanes després a la presó també madrilenya d’Estremera, així com amb el president Carles Puigdemont, les conselleres Clara Ponsatí i Meritxell Serret, els consellers Lluís Puig i Toni Comín, forcats a l’exili, i l’exdiputada Anna Gabriel, refugiada a Ginebra.

Molts actes a Montserrat

Organitzada a través del web www.prouostatges.cat, la campanya ofereix  places limitades a un màxim de deu persones dejunant de forma simultània en els llocs on s’ofereix més capacitat, com ara Montserrat, on l’acció iniciada el dilluns 5 de març es clourà divendres vinent, 16 de març, a les 19,30 del vespre, amb un concert minimalista a la basílica del santuari. La clarinetista Teresa Nogueron interpretarà algunes de la cinquantena de peces que el compositor Bernat Vivancos ha anat escrivint dedicades als ostatges, agrupades en una sèrie de Cants de la llibertat presa. Abans de l’acte, l’esposa del conseller Joaquim Forn, Laura Masvidal, tindrà un col·loqui amb els dejunadors i acompanyants explicant-los la situació que viuen els familiars, agrupats en l’Associació Catalana pels Drets Civils.

Aquest serà un dels molts actes d’acompanyament als dejunadors que es faran a Montserrat aquesta setmana, on dilluns a les 7 del vespre rebran el suport dels Músics per la Llibertat d’Artés i d’un grup de cantaires de Collbató que pujaran al santuari per cantar el Cant dels Ocells en favor dels presos, tal com fan solidàriament cada dia als seus pobles. Serà just abans d’una conferència del sociòleg i periodista Salvador Cardús sobre “Què hem après de l’1-O i del 21-D?”. Al llarg de la setmana s’hi faran diferents activitats, sempre al voltant de les set del vespre, coincidint amb el relleu de dejunadors, en un espai del segon pis de l’edifici d’antigues cel·les de Nostra Senyora, cedit per l’abadia. Així, dimecres rebran la visita de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.Posteriorment, també l’exdirigent de la Crida a la Solidaritat Àngel Colom hi explicarà per què reapareix ara una vella organització com aquella, amb nous objectius. Dimarts, Enric Majó i altres actors i actrius presentaran la nova associació TeatRe amb R de República, mentre que dijous la historiadora Eva Serra recordarà la Tancada d’Intel·lectuals de Montserrat de 1970, arran del Procés de Burgos contra membres d’ETA, entre d’altres actes programats al web www.prouostatges.cat.

La setmana passada a Montserrat s’hi van organitzar actes protagonitzats pel pallasso-regidor Jordi Pessarrona, en procés judicial per haver lluït el seu nas vermell en un escorcoll de la Guàrdia Civil del 20 de setembre passat, així com un recital-concert de Lloll Bertran i Celdoni Fonoll, Versos i cançons enllacats de groc. TuTambé s'hi va fer la presentació del Congrés Catalunya i Futur, per part de Pere Pugès, o la conferència protagonitzada per l’antimilitarista Pepe Beunza, La no violència, eina per a l’alliberament. També hi va fer una conferència el veterà monjo i historiador Hilari Raguer, que va remarcar les similituds amb el franquisme de situacions de presó i exili com les que ara es pateixen, amb la presó que ell va viure l’any 1951, durant set mesos al castell de Montjuïc, acusat de "ultratge a la nació espanyola i al sentiment de la seva unitat", per una manifest promogut per joves universitaris del Grup Torres i Bages.

A les Puel·les de Sarrià, a Roquetes i aviat als Lluïsos de Gràcia

A la localitat de Roquetes, al Baix Ebre, el Dejuni es va inaugurar el passat divendres 9 de març, amb la participació de Jordi Romeva, pare del conseller Raül Romeva, que també va estar empresonat i manté en curs el seu procés judicial, com la resta dels membres del govern que van passar per la presó. A Roquetes s'hi allargarà fins divendres dia 16.

El dejuni també es clourà divendres vinent al  monestir de sant Pere de les Puel·les, on s’hi organitzen diverses activitats, com ara tallers de relaxació i meditació. Als Caputxins de Sarrià hi va fer una conferència del professor mallorquí Jaume Sastre, que va fer una vaga de fam de 41 dies en defensa de l’escola en català a les Illes Balears, o tallers musicals, entre d'altres activitats programades.

Divendres vinent qui prendrà el relleu dels Dejunis seran els Lluïsos de Gràcia, a Barcelona, on l’acció reivindicativa s’hi durà a terme fins al 23 de març.

El dejuni està obert a persones entre 18 i 75 anys, que han de seguir una supervisió mèdica. Properament s’anunciaran nous llocs de dejuni a Sant Cugat del Vallès i al Vallès Oriental. Tota la informació relativa a la campanya del Dejuni col·lectiu es pot trobar al web www.prouostatges.cat.