Skip to content

Un concert per als presos i exiliats amb composicions de Bernat Vivancos clou el dejuni de Montserrat aquest divendres

15-03-2018 / Montserrat

Un concert a la basílica de la Mare de Déu de Montserrat dels Cants de la Llibertat presa, escrits pel compositor Bernat Vivancos, clourà aquest divendres, 16 de març, el Dejuni per la llibertat dels presos i els exiliats que s'ha estat celebrant al santuari durant dues setmanes, des del 5 de març passat, i que continua itinerant en altres punts de Catalunya.

El concert, que començarà a 2/4 de 8 del vespre, estarà interpretat per la clarinetista Teresa Noguerón, col·laboradora essencial del mestre Vivancos en aquest projecte musical de solidaritat i de denúncia de la situació que viuen els presos polítics i els exiliats catalans. Vivancos va començar a escriure les seves composicions -que ja en són una seixantena- pocs dies després de l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart el 16 d'octubre, data de la qual aquest divendres farà cinc mesos.

Cinc mesos de presó, un dia de dejuni

El concert serà, doncs, un dels nombrosos actes que es faran arreu del país per recordar la data en què va començar l'ofensiva repressora de l'Estat espanyol posterior a l'1 d'octubre. Precisament a iniciativa dels dejunadors de Montserrat, també s'ha escollit aquesta data per proposar a la ciutadania que, mentre hi hagi presos polítics i exiliats, el dia 16 de cada mes se sumin a la recordança amb una jornada de dejuni, des d'allà on siguin i amb una identificació al pit que ho posi de relleu, proposada com una pràctica de solidaritat i de denúncia alhora, de les pròpies del moviment de la no-violència.

Trobada amb familiars de Joaquim Forn i Oriol Junqueras

Abans del concert, a dos quarts de set de la tarda, els dejunadors i dejunadores i els seus acompanyants rebran la visita de Laura Masvidal, esposa del conseller Joaquim Forn, i dels cunyats d'Oriol Junqueras, Imma Bramona i Francesc Riera, que els explicaran de primera mà com viuen tots plegats la situació, així com les activitats que organitzen entorn de la Associació Catalana pels Drets Civils. La trobada tindrà lloc al segon pis de l'antic edifici de cel·les de Nostra Senyora, en l'espai que l'abadia ha cedit per fer-hi el dejuni, a les 18,30h.

Activitats d'acompanyament

Un total de 27 persones s'han anat rellevant en torns d'un mínim de dos dies sense menjar, prenent només aigua, al dejuni de Montserrat, que han estat acompanyats per més de 250 persones que han assistit als diferents actes paral.lels que s'hi han celebrat. Entre d'altres, hi ha hagut conferències-col.loqui del pallasso-regidor Jordi Pesarrodona, el monjo Hilari Raguer, l'antimilitarista Pepe Beunza, l'activista cívic Pere Pugès, el sociòleg Salvador Cardús, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell; l'exdirigent de la Crida Àngel Colom o la historiadora Eva Serra. En un ambient més lúdic, també han participat als actes Lloll Bertran i Celdoni Fonoll, amb un concert-recital, així com els actors del TeatRe amb R de Rrpública Enric Majó, Pepa Arenós, Mariona Casasnovas i Glòria Martí. També hi han rebut la visita dels Músics per la Llibertat d'Artés que, junt amb cantaires de Collbató, el 12 de març van fer-hi una de les seves interpretacions del Cant dels Ocells, en favor dels preos i dels exiliats, que habitualment interpreten als seus pobles.

Són prop d'un centenar les persones que han participat fins ara en els dejunis que s'han fet al conjunt de Catalunya en la campanya Prou d'ostatges (www.prouostatges.cat), que es va iniciar el 26 de febrer als Capuxins de Sarrià i que aquest divendres s'inicia als Lluísos de Gràcia, entre els diversos llocs on està prevista.