Skip to content

Es reactiven els dejunis en solidaritat amb la vaga de fam a la presó de Lledoners

05-12-2018 / població

Arran de la vaga de fam indefinida iniciada per Jordi Sànchez i Jordi Turull el dia 1 de desembre, a la qual el 4 de desembrei s’hi han afegit Joaquim Forn i Josep Rull, en denúncia per la situació de bloqueig que el Tribunal Constitucional fa dels seus recursos d’empara per poder accedir a la justícia internacional, s’ha decidit reactivar la campanya de dejunis engegada l’hivern passat per l’Assemblea Nacional Catalana, amb el suport d’altres entitats de drets humans, com una acció de denúncia i solidaritat amb la situació dels presos polítics i dels exiliats, sota l’eslògan Prou d’ostatges!

L’acció, que s’estructura a través del web prouostatges.cat, forma part de les diverses iniciatives que es promouran des del Grup de Suport a la vaga de fam a la presó de Lledoners en el qual s’hi han començat a coordinar diferents organitzacions civils i partits polítics amb la voluntat de solidaritzar-s’hi i d'ampliar el ressò social de la protesta. En són integrants, l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium, l’Associació de Municipis per la Independència, l’Associació Catalana de Municipis, ERC, JxC, PDECAT, CUP, entre d’altres.

El dejunis es reprendran diumenge 9 de desembre, en una acció a Montserrat que s’allargarà fins al dia de Sant Esteve, en dependències cedides per l’abadia. També se n’activarà un altre al casal parroquial de Santa Marià de Cornellà, del 14 al 21 de desembre, entre d’altres que s’estan organitzant, entre els quals un a la ciutat de Barcelona, que es podria iniciar divendres vinent, dia 7. Els dejunis s’estructuren des del web prouostatges.cat en el qual es poden inscriure les persones que hi vulguin participar.

Tant al dejuni de Montserrat com al de Cornellà podran participar-hi un màxim de deu persones de forma simultània. En altres casos, dependrà de la capacitat dels locals. En tot cas, es faran en forma de relleus d’un mínim de dos dies i un màxim de set, sense menjar, només prenent aigua, havent passat un control mèdic previ. Els dejunadors faran vida en un espai comú  i descansaran en una altra estança. En una sala a banda, cada tarda s’hi organitzaran actes públics diversos –conferències, concerts, recitals...- d’acompanyament als dejunadors i en solidaritat amb els vaguistes i amb el conjunt de presos i exiliats.

El dejuni que començarà diumenge dia 9 a Montserrat serà similar al de la tanda de dejunis que ja s’hi van fer del 5 al 16 de març, en unes cel·les de l’edifici de Nostra Senyora, amb la participació d’una quarantena de persones fent dejuni, que van comptar amb centenars d’acompanyants en els actes paral·lels que s’hi van fer. L’inici serà el proper diumenge a les 7 de la tarda, en un acte simbòlic d’obertura que comptarà amb la participació dels Músics i cantaires d’Artés que diàriament interpreten El cant dels ocells al seu poble, en solidaritat amb els ostatges, així com amb la presència de familiars dels presos i exiliats.

Fins a l’actualitat prop de 300 persones han participat en aquesta singular acció de protesta pròpia del moviment de la no-violència, des que l’ANC i Òmnium de Cornellà del Llobregat van convocar una primera tongada de dejunis del 10 de novembre al 20 de desembre de 2017, arran de l’empresonament i exili a què es va veure sotmès el govern legítim de Catalunya.

A partir del 29 de febrer passat se’n van organitzar diversos als Caputxins de Sarrià, al monestir de Sant Pere de les Puel·les, els Lluïsos de Gràcia, a Roquetes, Mollet del Vallès, Moià, a Rocafort i  Tarragona, entre d’altres.

Els arguments i el funcionament del Dejuni s’expliquen en detall al web www.prouostatges.cat, que és el lloc on poden inscriure’s les persones que hi estiguin interessades, d’entre 18 i 75 anys, que tindran un seguiment mèdic.

El Dejuni és una acció que pretén denunciar la repressió política de l’Estat espanyol, que ha convertit en veritables ostatges el conjunt de presos polítics i els exiliats catalans, així com centenars de persones amb processos judicials oberts pel seu suport al referèndum de l’1 d’octubre. En la situació greu que suposa la vaga de fam indefinida iniciada per Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull, aquests dejunis es proposen solidaritzar-se amb ells i amplificar el ressò de la seva protesta davant del bloqueig del Tribunal Constitucional.


No normalitzar la repressió

El Dejuni és una acció pròpia del moviment de la no-violència que s’impulsa per deixar clar que no es normalitza la repressió i l'agressió als drets fonamentals que suposa l’empresonament, l’exili i la persecució a què estan sotmeses centenars de persones que són víctimes d’una causa general.

El dejuni es fa per:

Solidaritat: Perquè només el poble salva el poble.

Per Dignitat: Perquè no hi haurà normalitat fins que els ostatges tornin a casa i puguin accedir als càrrecs i responsabilitats que el poble els ha encarregat.

I com a denúncia: Perquè cap sistema polític que s’anomeni democràtic pot usar la persecució politicojudicial.