Skip to content

Jaume Sastre obre el Dejuni a Barcelona en suport a la vaga de fam

07-12-2018 / Barcelona

El primer dels dejunis col·lectius encadenats de la campanya prou d’ostatges!, de solidaritat i denúncia de la situació dels presos polítics i els exiliats, que s’han reprès en suport a la vaga de fam de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull, s’ha obert aquest divendres 7 de desembre a Barcelona, a l’edifici històric del Dipòsit d’Aigües del Rei Martí, situat al número 14 del carrer de Bellesguard de Barcelona.

L’acció s’ha iniciat a les 19h amb una conferència sobre el sentit d’una vaga de fam per part del professor i activista mallorquí Jaume Sastre, que va fer 41 dies de vaga de fam en contra de la llei del Govern Balear de José Ramón Bauzá que volia marginar la presència del català a l’escola. Sastre ha insistit en "la gran força per remoure consciències" que té l'acció que han iniciat els quatre diputats empresonats i ha advertit que la pressió que suposarà "anirà in crecendo, amb un ressò internacional que s'ha de convertir en un malson per a l'Estat espanyol, com a estat democràtic en fallida".
Jaume Sastre ha explicat que va començar la vaga de fam per exigir a Bauzá que "s'assegués a negociar i no ho va fer". El professor mallorquí ha recordat que aquesta protesta va començar després de diverses accions dutes a terme pel Sindicat de Docents de les Illes Balears, amb una gran complicitat dels docents. Els primers efectes de la vaga van ser la pèrdua de 40.000 votsper part del PP en les eleccions europees que es van celebrar dues setmanes després que comencés. Sastre ha instat el Govern de Torra a "tenir molt clar a qui ens enfrontem: que és Felip VI". "L'únic que no serveix per res és el que no s'intenta", ha conclòs sobre les possibilitats que la vaga de fam dels presos polítics provoqui algun canvi en el comportament de l'Estat.

Aquest dejuni al barri de Sarrià és previst que es pugui allargar fins al 20 de desembre, amb una desena de persones dejunant de forma simultània, en aquest local municipal on faran vida i descansaran les persones que hi facin el dejuni i on també s’hi organitzaran els actes públics d’acompanyament als dejunadors, a les 19h del vespre, en el moment que es farà el relleu de dejunadors. El Dejuni de Sarrià es va iniciar amb tres dejunadors, però ja compta amb quinzena d'inscripcions per als propers dies. Es posa en marxa abans que els altres que hi ha programats, com el que diumenge 9 de desembre començarà a les 19h a Montserrat, que s’allargarà fins al dia de Sant Esteve, el que dilluns començarà a laseu de l'ANC de Terrassa i l’anunciat al Casal parroquial de Santa Maria de Cornellà, entre el 14 al 21 de desembre, entre d’altres que s’estan preparant.

En tots els casos, el dejuni es farà en relleus d’un mínim de dos dies i un màxim de set, per part de persones d’entre 18 i 75 anys, que passaran una supervisió mèdica prèvia i tindran seguiment assistencial.

L’acció pretén denunciar la situació que pateixen els ostatges i ampliar el ressò de la protesta dels vaguistes tant a l’interior del país com en l’àmbit internacional. Es tracta d’una acció de consciència, pròpia del moviment de la no-violència, que s’estructura a través del web www.prouostatges.cat, on poden inscriure’s les persones que hi vulguin participar. Els dejunis volen denunciar que no hi haurà normalitat democràtica fins que els ostatges no tornin a casa i puguin accedir als càrrecs i responsabilitats que el poble els va encarregar.

La campanya, engegada el febrer passat sota l’impuls de l’ANC i un conjunt d’entitats de defensa dels drets humans, s’ha reactivat ara en suport a l’acció greu que Turull, Sànchez, Forn i Rull  han emprès davant del bloqueig que el Tribunal Constitucional fa dels seus recursos d’empara, cosa  que impedeix que el seu cas pugui arribar a la justícia internacional.

Els dejunis compten amb l’aval d’un grup d’entitats civils i partits que s’han coordinat per donar suport a la vaga de fam en un grup en el qual hi ha l’ANC, Ômnium, AMI, ACM, Clam de Llibertat, Fam de Llibertat, les ADICs, ERC, CUP PDCAT, JxC, entre d’altres.

 

https://www.prouostatges.cat/index.php?opc=5&id=28