Skip to content

El Dejuni en suport a la vaga de fam arriba diumenge a Itàlia

12-12-2018 / ROMA

Un grup de catalans residents a Itàlia i l'emissora Ràdio Cataunya Itàlia promouen diumenge vinent,18 de desembre, un dia de dejuni en solidaritat i denúncia de la situació dels presos polítics i exiliats i de suport als presos en vaga de fam. Han fet una crida a persones que hi pugin estar interessades i, per poder coordinar-se, proposen que qui hi vulgui participar ho comuniqui abans d'aquest dijous a radio.catalunya.italia@gmail.com. Hi són convidats no només els catalans d'Itàlia sinó tots els defensors dels drets civils i polítics dels presos catalans i de Catalunya.

Amb la voluntat d'amplificar internacionalment el suport a la vaga de fam que duen a terme Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull, els seus impulsors s'han coordinat amb la campanya prou d'ostatges, que s'estructura a través del web www.prouostatges.cat, encara que en el seu cas el dejuni serà d'un sol dia i de forma individual, per la dificultat d'aplegar-se de persones que vieun a diversos indrets d'Itàlia.

Nascuda el setembre passat, Ràdio Catalunya Itàlia es pot escoltar a través d'Internet, en directe o en format podcast, i es transmet des de les instal.lacions de Radio Roma Futura a la seu de la Penya Blaugrana de Roma, al barri de Monte Sacro. Tal com s'explicava al diari El Punt Avui el passat 18 de setembre, va ser el president d’aquesta penya, Massimiliano Morgante, que ja fa un programa sobre el Barça a la mateixa emissora, qui, en una reunió de l’Associació de Catalans a Roma, va proposar el programa “per apropar Catalunya als italians”. Rafel Hidalgo, de Barcelona i resident a Roma des de fa més de 30 anys, i Montserrat Satorra, de les Borges Blanques, que viu a Bèrgam però treballa a Roma, van acceptar el desafiament. Són ells qui dirigeixen i presenten el programa, i en Massimiliano s’encarrega de la part tècnica.

Per en Rafel, professor de castellà a l’Institut Cervantes, l’objectiu del programa “és fer conèixer els Països Catalans a Itàlia, perquè conèixer una cultura és el primer pas per estimar-la”. I la Montserrat va deixar clar, en la primera intervenció i en italià, que “haver triat la Diada per a l’estrena no és casual”. Després d’informar sobre la manifestació de la Diagonal, va explicar que “la lluita democràtica per la independència de Catalunya ha posat en evidència el problema de la transició a Espanya: que no va existir mai”.

El programa, que s’ocupa de cultura, política i actualitat catalana, va oferir una llarga entrevista a Lluís Llach i hi van intervenir el conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig i el delegat de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizzi. S’hi va poder sentir el català de l’alguer a través de les paraules del poeta alguerès Antoni Coronzu, i les veus de Pau Vidal –traductor de les novel·les del sicilià Andrea Camilleri–, Liz Castro i Màrius Serra. Tot recordant Josep Pla, Serra va assegurar que Itàlia i Catalunya són dos països que queden ben units perquè tenen el mar entremig. “Les muntanyes separen els països i els mars els uneixen”, va resumir. Ràdio Catalunya Itàlia s’ha proposat estrènyer encara més aquests lligams.