Skip to content

Els dejunis col·lectius en suport a la vaga de fam s’estenen en diverses modalitats

16-12-2018 / BARCELONA, MONTSERRAT, TERRASSA, GIRONA, CORNELLÀ DE LLOBREGAT

La vaga de fam a la presó de Lledoners de Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull i la que fa des de l’Ajuntament de Montblanc el seu alcalde, Josep Andreu, estan activant dejunis col·lectius de suport en el si de la campanya prou d’ostatges!, en els quals ja hi han participat 120 persones la primera setmana, en petits grups, en forma de relleus d’un mínim de dos dies i un màxim de set.

La campanya es coordina a través del web prouostatges.cat, on es poden inscriure les persones que hi vulguin participar i on es poden consultar els actes públics de suport a la vaga de fam que hi ha programats i d’acompanyament a les persones que participen al dejuni.

A hores d’ara hi ha en funcionament cinc accions de dejuni simultànies a Barcelona, Montserrat, Terrassa, Girona i Cornellà de Llobregat, a les quals s’hi sumen altres dejunis d’un sol dia, com el que les territorials de l’ANC del Masnou, Teià i Alella han realitzat aquest cap de setmana al Masnou, o el que per aquest diumenge ha convocat a Itàlia l’emissora Ràdio Itàlia Catalunya, impulsada per catalans que viuen en aquell país, amb una vintena de persones inscrites, distribuïdes per tot Itàlia. Per al cap de setmana vinent s’activen nous dejunis de dos dies a Castellar del Vallès i a Tarragona, entre d’altres iniciatives.

Les accions de dejuni tenen el denominador comú de comptar amb actes diversos cada dia –conferències, concerts, recitals...-, que tenen lloc sobretot cap al vespre, coincidint amb l’hora de relleu dels dejunadors, encara que varien en funció del lloc. Així, a la Universitat de Girona, que acull un dejuni a l’Aula Magna, els actes programats tenen lloc en diverses hores del dia per poder rebre la participació dels estudiants. Aquest dissabte, per exemple, les persones que dejunen a Montserrat van rebre la visita del col·lectiu Omplim Lledoners, amb Joan Bonanit (d'esquena a la fotografia), que els van explicar amb detall com estructuren la gran diversitat d'accions en suport als set presos de Lledoners i també amb Carme Forcadell i Dolors Bassa, a les presons de Mas d'Enric i el Puig de les Basses.

En la línia de la campanya prou d’ostatges, de denúncia de la situació dels presos polítics i dels exiliats i en suport a la vaga de fam, aquesta setmana vinent els dejunis col·lectius s’estenen a altres punts dels Països Catalans i arribaran a Palma i a València. A Palma es farà un dejuni col·lectiu de 24 hores, que s’inicia el dimecres dia 19, a les 19,30 hores i es culmina l’endemà a la mateixa hora, organitzat per l’associació Jubilats per Mallorca a Can Alcover (Carrers Sant Alonso, 24). A València, l’acció tindrà lloc a la Societat Coral El Micalet (Guillem Castro, 73), de les 12 del migdia del dijous 20 de desembre fins al migdia del divendres 21. L’organització és a càrrec del col·lectiu Solidaritat i República País Valencià, que vehicula l’acció Solidaritat amb Catalunya en defensa de la democràcia.

En un format diferent també s’han activat altres accions de dejuni per part de professors d’institut de secundària i batxillerat com les que s’han iniciat als instituts Santa Coloma de Farners, als IES Andreu Nin i Baix Penedès del Vendrell i Antoni Cumella de Granollers, entre d’altres. O altres accions, com la plantada diària de 12 hores davant de l'Ajuntament de Palau Solità i PLegamans que el CDR i l'ANC de la localitat van iniciar el 6 de desembre, dia de la Constitució espanyola, en suport als presos en vaga de fam.

A Montserrat l’acció de dejuni encadenat iniciat el 9 de desembre es preveu que s’allargui fins al dia de Sant Esteve. La vigília de Nadal als actes de suport hi participaran fills de Jordi Sàncjez, Jordi Turull i Joaquim Forn, per presentar el seu llibre Abans ningú deia t’estimo.

No normalitzar la repressió

El dejuni col·lectiu és una acció pròpia del moviment de la no violència que s'impulsa per deixar clar que no es normalitza la repressió i l'agressió als drets fonamentals que suposa l'empresonament , l'exili i la persecussió judicial a què estan sotmeses cenerars de persones que són vítimes d'una causa general.