Skip to content

El Dejuni de Montserrat crida els 70 parlamentaris a dejunar fins que no arribin a un acord de govern

06-03-2018 / Montserrat

“Fins que no arribin a un acord per governar, que no mengin, que facin dejuni”. Aquesta és una proposta que han llençat les persones que participen al Dejuni per la llibertat dels presos polítics i dels exiliats que es fa a Montserrat, en el col·loqui que ahir, dilluns 5 de març, va inaugurar la seva acció de solidaritat amb els represaliats i de denúncia de la “situació de veritables ostatges de l’Estat espanyol” que pateixen, que “no es pot normalitzar”.

Juntament amb els primers vuit dejunadors (set homes i una dona) que van iniciar el dejuni al santuari, l’acte públic d’obertura el va protagonitzar el pallasso Jordi Pesarrodona, regidor de Sant Joan de Vilatorrada, imputat per haver-se posat el seu nas vermell de clown en un escorcoll de la Guàrdia Civil a dependències de la Generalitat el 20 de setembre passat.

Encara que està sent investigat per un delicte d’odi i d’inducció a la sedició per la seva acció còmica davant les forces de seguretat de l’Estat, Pesarrodona assegura que un nas de clown té “una força poderosíssima” per desactivar tensions. Així, el va reivindicar com un element propi de “la revolució dels somriures” que continua sent la lluita popular i democràtica per la independència de Catalunya. I va constatar que, juntament amb el llaç groc, el nas vermell s’està obrint pas també en la lluita per defensar els drets humans i els drets polítics fonamentals

Veterà activista de Pallassos sense Fronteres, Pesarrodona va recordar que havia utilitzat el nas de clown fins i tot per aconseguir que soldats de l’exèrcit croat el deixessin entrar a Sarajevo l’any 1992, durant la cruenta guerra de Bòsnia. “Van riure i ens van deixar passar, esclar!”, assegurava. El pallasso imputat sosté que, per més conflictes bèl·lics que ha viscut, no ha vist mai tanta violència policial contra població civil com la que es va patir al seu poble durant el referèndum de l’1 d’octubre.

Pesarrodona defensa els efectes terapèutics del nas de pallasso davant situacions tenses. “Tu te’l poses i tothom comença a riure i es destensa. I riure és de les coses més sanes que hi ha”, assegura. Tanta és la defensa que fa del nas de clown que el va suggerir d’incorporar-lo a les sessions dels grups parlamentaris independentistes que negocien l’acord d’investidura per constituir un govern. La quarantena de persones que assistien a l’acte d’acompanyament als dejunadors van assentir-hi de totes totes. I fins i tot hi van afegir una altra reivindicació, que no deien de broma: que facin dejuni fins que no arribin a un acord de govern que permeti avançar cap a la República catalana. Asseguren que és una acció que transmet pau i crida a dialogar, a parlar amb recolliment.

Amb una trentena de persones inscrites, que hi faran relleus dejunant entre 2 i set dies, el santuari de Montserrat continua acollint el Dejuni fins divendres 16 de març, en dies feiners, amb actes paral·lels que tenen lloc a la tarda, preferentment a les 19h. Avui dimarts, el monjo i historiador Hilari Reguer hi presenta el seu llibre “Ser independentista no és cap pecat”. Demà, 7 de març, Lloll Bertran i Celdoni Fonoll hi presentaran “Versos i cançons enllaçats de groc”, entre altres actes previstos al web que gestiona el Dejuni: www.prouostatges.cat